Guest Speaker: Sibel Kulaksız (30 May 2022)

by Zeki Akyol | May 28, 2022
Dear All,

It is a pleasure to have Sibel Kulaksız as guest speaker for our Project Appraisal course which is coordinated by Asst. Prof. Aysun Hızıroğlu Aygün.

All students are welcomed.

Sibel Kulaksiz is a Senior Economist with the World Bank Group South Asia Region, based in Washington, D.C. She also served as Country Economist for Middle East and Africa regions task-managing macroeconomic policy work with a focus on economic growth, financial sector, fiscal policy and management, and regional economic integration issues. Ms. Kulaksiz is the lead author of numerous World Bank publications including the “Over the Horizon: A New Levant,” a sub-regional economic integration vision which proposes comprehensive economic and social development reforms and multi-country investment projects. She has in-depth experience in leading analytical and operational work, including large budget support operations, while providing policy advice to governments in the areas of economic policy, banking, trade competitiveness, and public spending efficiency. Ms. Kulaksiz is experienced in crisis recovery and conflict stabilization operations with a focus on addressing economic impacts of shocks. She is currently the focal point for corporate priorities such as women’s empowerment and climate change. Ms. Kulaksiz holds a masters degree in Economics from Hacettepe University as well as a masters degree in International Development from the Johns Hopkins University. She completed the executive education program in Economic Growth at Harvard University Kennedy School Government.


SibelKulaksız

İTÜ Ekonomi Bölümü

econ-hakkimizda

İstanbul’un merkezinde, Maçka’da, eğitim vermekte olan Ekonomi Bölümü, teori ve pratiği birleştirebilen, küresel rekabete hazır lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde öğrenciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Ekonomi Bölümü, İTÜ’nün 240 yıllık endüstri ve teknik uzmanlığının mikro ve makro ekonomik politikaların yapılandırılmasına aktarımında önemli bir rol oynar. Bu amaca ulaşmak için Bölümümüz, İTÜ’nün temel bilim ve mühendislik bölümleriyle birlikte düzenlediği ortak çalıştaylar, seminerler ve projelerle, eğitim ve araştırma faaliyetlerinde çok-disiplinli bir yaklaşım izlemektedir. Bölüm öğretim üyelerinin uzmanlık alanları da buna paralellik göstermekte ve Eğitim Ekonomisi, Endüstri Organizasyonu, Enerji Ekonomisi, Sağlık Ekonomisi, Uluslararası Ticaret ve Kalkınma Ekonomisi gibi konuları içermektedir.

Bölümümüz öğretim üyeleri hem yoğun araştırma faaliyetlerini yürütmekte, hem de özel ve kamu sektörü kurumlarına danışmanlık yapmakta; böylelikle öğrencilere bir yandan sağlam bir teorik altyapı verirken, öte yandan da pratik deneyimlerini aktarmaktadır. Başarılı öğrenciler, bölüm araştırmalarına ve danışmanlık çalışmalarına entegre edilerek, öğretim üyelerinin danışmanlığında endüstriyel deneyim kazandırılmaktadır. Bu nedenle mezunlarımız, hem işe yerleşme de, hem de seçtikleri uzmanlık alanlarındaki kariyerlerinde oldukça avantajlı bir konuma sahip olacaklardır